Relief
Relieful Africii de Sud se imparte in doua zone. Prima este formata din podisuri predominante din roci bazaltice, cu altitudini medii de 550-1000 m. A doua regiune a reliefului este formata dintr-o unitate montana alcatuita din sistemul muntos Great Escarpment, care margineste podisurile spre litoral. El se termina cu Muntii Scorpiei (Drakensberg) in est; cele mai insemnate sunt varful Njesuthi cu 3408 m, si varful Cathin Peak – cel mai inalt varf montan – cu 3657 m. In partea de nord a muntilor Scorpiei se afla canionul raului Blyde, extrem de spectaculos, al treilea ca marime pe glob. La nord de fluviul Orange este un sector al desertului Kalahari cu altitudini medii de 900-1100m. In vestul tarii se afla o parte din sudul desertului Namib. Dupa el se intinde de-a lungul coastei (60 km) o campie litorala. Malurile – de la granita cu Mozambic din est, pana la fluviul Orange din vest – sunt in majoritate inalte, stancoase si abrupte, presarate din cand in cand cu golfuri si peninsule (Capul Bunei Sperante, Capul Acelor).
Vegetatie
Vegetatia tipica Africii de Sud este reprezentata prin plante xerofile, de desert si semidesert. Savanele se prelungesc din podisurile estice, unde au ierburi inalte (veld) spre interiorul tarii, unde se tranforma in stepe cu ierburi rare si tufisuri. In vest apar fasii de vegetatie dispuse aproape paralel cu tarmul: desert (Namib), stepe si asociatii de plante suculente (aloe). Regiunea Cap are o vegetatie mediteraneana bogata, cu numerosi arbusti vesnic verzi.
Stiati ca?
Africa de Sud are 3 capitole: Cape Town (legislativa), Pretoria (administrativa) si Bloemfontein (judiciara), insa cel mai important oras din punct de vedere economic, industrial si cultural, orasul Johannesburg este mai important.
Diversitate
In Constitutia Africii de Sud sunt recunoscute 11 limbi oficiale: Afrikaans, Engleza, Ndebele, Pedi, Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa si Zulu. Limba engleza este limba cea mai folosita in sferele comerciale, oficiale si publice. In ciuda acestui fapt, este pe locul cinci intre limbile materne. Populatia Africii de Sud este de o mare diversitate etnica, cu cele mai mari comunitati de albi, indieni si mulatri de pe continentul african. Cu toate ca 79,5% din populatia Africii de Sud este neagra, aceasta este alcatuita dintr-o mare varietate de grupuri etnice care vorbesc diferite limbi bantu, dintre acestea noua au statut oficial.
Vinuri
Africa de Sud are cea mai veche industrie a vinului din afara Europei si marii Mediteraneene. Aici se gasesc Chardonnay, Pinot Noir, Merlot, Cinsault, Riesling, Shiraz, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon si Pinotage.
UNESCO
Obiective din Africa de Sud ce sunt incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO : Parcul natural din zona umeda Sainte-Lucie (1999), Robben Island (1999), Siturile fosilifere cu hominizi de la Sterkfontein, Swartkrank, Kromdraai si din imprejurimile acestora (1999, 2005), Parcul natural Drakensberg (Qathlamba) (2000), Peisajul cultural din Mapungubwe (2003), Arealul protejat din regiunea Cap Floral (2004), Domul Vredefort (2005) si Peisajul cultural si botanic de la Richtersveld (2007).